צמת שמרים מלוחה וממכרת


DSC02544 שבועות זה ה-חג של אוהבי האפייה והקונדיטוריה. כל הרשת מפוצצת במתכונים לעוגת גבינה הנוסטלגית של סבתא של אנשים (טוב נו, גם אני פרסמתי כזה שנה שעברה), קישים, פשטידות ושלל מאפים ולחמים. ובתוך כל ההשראה הזאת אני תמיד נאבדת ולא יודעת איזה מתכון לפרסם ומה להכין לארוחת חג בעצמי. אז החלטתי להתייעץ, ועם מי ראוי להתייעץ אם לא עם העוקבים היקרים שלי? אז עשיתי הצבעה והגרלה בעמוד פייסבוק של הבלוג והרוב הכריע שעוגת שמרים מלוחה it is, חייבת להודות שקלעתם בול וזה מה שהכי התחשק לי להכין.

2015 May עוגת שמרים מלוחה

רועי תפס אותי מצלמת תמונת טיזר לזוכה בהגרלה

מפאת הלו"ז הצפוף נכנסתי ישר למטבח והתחלתי בנסיונות. חייבת להודות – הייתי בטוחה שעל הנסיון הראשון אני קולעת כי מה כבר יכול להיות רע בבצק שמרים עם תבלינים וגבינות? כלום! אבל אני הבטחתי לכם עוגת שמרים מלוחה ולא עוד מתכון ללחם, וזה התגלה כמאתגר יותר. אז ניסיתי בכל מיני צורות ותוספות עד שמצאתי את הגירסא המושלמת והנה היא לפניכם. DSC02303 זמן הכנה ברוטו: שלוש שעות (ככה זה שמרים, צריכים זמן לתפוח) זמן הכנה נטו: שעה כמות: תבנית אינגליש קייק רחבה / תבנית עגולה בקוטר 18-20 ס"מ צמת שמרים מלוחה

בצק ½1 כוסות קמח לחם (200 גר') 3 כפות סוכר (30 גר') 1 כפית מלח (7 גר') 1 כף שמרים יבשים (10גר')/ 2 כפות שמרית 1 ביצה 80 גר' חמאה רכה 3 כפות מים פושרים (45 מ"ל) 2 צרורות נדיבים של עשבי תיבול לבחירתכם (כוסברה, פטרוזיליה, אורגנו, זעתר, בזיליקום) מילוי כרישה פרוסה לרצועות 200 גר' גבינה כחושה (טבורג/כנען) 100 גר' גבינת קשקבל מגורדת עגבניות מיובשות זיתים שחורים שום כתוש צרור עלי בזיליקום

הסבר מקוצר למקצוענים: *קוצצים את עשבי התיבול או טוחנים יחד עם הקמח במעבד מזון *מערבבים את כל החומרים היבשים *מכניסים את הביצה והמים ולשים לבצק אחיד *מטמיעים את החמאה הרכה אל הבצק (אם אתם בלי מיקסר אפשר להמיס אותה ולשפוך יחד עם המים) *לשים לבצק אחיד וגמיש ומתפיחים – שעה בחוץ או לילה במקרר *בינתיים מטגנים את הכרישה/הבצל *אחרי שהבצק הכפיל נפח מרדדים אותו לעלה מלבני *מפזרים את כל התוספות והגבינות שבחרתם – כרישה/בצל זה חובה *מגלגלים לשתי רולדות וקולעים צמה *מתפיחים שוב כמעט שעה *מברישים בביצה, מפזרים מלח גס ואופים ב170 מעלות כ40 דקות *גן עדן זה כאן! הסבר מפורט למקצוענים לעתיד: בכל פעם שהדס (חברה טובה שלי) מדברת איתי על הבלוג היא מבקשת שאפרסם מתכונים שלא דורשים מיקסר ומעבד מזון כי יש לה מטבח קטן בקיבוץ והיא אוהבת לבשל רק עם  הבייסיקס "למה תמיד יש אצלך מצרכים מוזרים במתכונים?". אז למרות שהמתכון הזה הוא לבצק שמרים שזה כאילו מסובך (ממש לא מסובך) החלטתי להכין אותו בצורה הכי ידנית שאפשר והוא מוקדש להדסי כפרה עליה ולכל אותם אנשים שמתעקשים לא לקנות מיקסר. כמובן שאם יש לכם מיקסר בנמצא תשתמשו בו כי זה יקצר לכם תהליכים :) DSC02308 מתחילים מלקצוץ את עשבי התיבול שבחרתם. הבהרה – כשכתבתי 2 צרורות נדיבים התכוונתי ממש נדיבים, אשכרה תקחו את כל השקית שקניתם בסופר ותקצצו אותה אל הקמח אחרת זה לא ייתן את הצבע והטעם שאנחנו רוצים לקבל. כשהכל קצוץ מערבבים בקערה את עשבי התיבול עם כל היבשים (קמח, סוכר, מלח, שמרים), יוצרים גומה במרכז, שופכים אליה את הביצה ואת החמאה הרכה ומתחילים ללוש – בהדרגה מוסיפים את המים הפושרים עד לקבלת בצק גמיש ורך. 2015 May עוגת שמרים מלוחה1 טעות נפוצה שאתם לא הולכים ליפול בה: כשלשים בצק ביד אחרי כמה זמן הידיים מתמלאות בצק דביק ונראה לנו שחייבים להוסיף לבצק עוד קמח כי אחרת אין סיכוי שנצליח לעבוד איתו. טעות! הדרך היחידה לבדוק את מצב הבצק היא לשטוף ידיים, לייבש אותן ורק אז לנסות שוב ללוש אותו בעדינות ורק אם הוא ממש ממש דביק תוסיפו עוד קמח. כי עודף קמח = צמת שמרים יבשה ולא עסיסית. מכדררים את הבצק לכדור חלק ואחיד, משמנים את חלקו החיצוני ומניחים בקערה עטופה בניילון נצמד להתפחה. אם יש לכם זמן שימו את הבצק ללילה במקרר, אם לא שעה תפיחה בחוץ. DSC02349 כשהבצק יכפיל את נפחו הוא מוכן לעבודה, אתם תדעו שהוא מוכן כי הוא יהיה עגלגל ורך ואם תתקעו בו אצבע תצליחו ליצור בלי שום מאמץ גומת חן מקסימה.בזמן שהבצק שלכם תופח בואו נדון בקצרה בנושא המילוי. DSC02439 ההמלצה שלי היא כזאת, אם אין לכם בעיה שייצא לכם כיכר לחם משודרג אתם יכולים לוותר על חלק מהתוספות ולהסתפק רק בגבינה קשה כלשהי ושום כתוש. אבל אם בא לכם גירסא מלוחה של משהו שדומה יותר לעוגת שמרים אז צריך שלמילוי יהיה מספיק נפח וטעמים. ולכן צריך שיהיה גם ירק כלשהו – הכרישה עבדה מעולה, אני מניחה שגם בצל יעשה את העבודה. מטגנים את הכרישה בשמן זית עד להזהבה יפה ואפשר כבר להוסיף אליה את השום הכתוש בזמן הטיגון. שאר התוספות דורשות רק חיתוך גס ואת הקשקבל/כל גבינה שבחרתם עדיף לגרד בפומפיה. DSC02447 כשהבצק תפח ומוכן מפנים את השיש לעבודה, מקמחים קצת ומרדדים את הבצק לעלה מלבני די גדול. מפזרים על הבצק גושים של גבינה כחושה, כרישה, עגבניות מיובשות, זיתים, קשקבל ועלי בזיליקום וקצת מלח גס – אני מכורה למלח גס. DSC02465 מגלגלים רולדה הדוקה משני צידי המלבן (קצת כמו ספר תורה מגולגל), חותכים בין שתי הרולדות עם סכין, מהדקים את הסגירה של כל אחת מהן שלא יישפכו וקולעים מהן צמה סיבובית. *טיפ – בניגוד להרגל שלנו לקלוע צמה מקצה הרולדה במקרה של עוגות כדאי תמיד להתחיל מהמרכז כדי שהוא ייצא יפה ומשם להגיע לשני הקצוות. 2015 May עוגת שמרים מלוחה2 התפחה אחרונה ומכניסים לתנור – אני מבטיחה! אתם בטח שואלים את עצמכם מה הקטע של ההתפחה השניה הזאת, כבר התפחנו את הבצק פעם אחת אז בשביל מה צריך לעשות את זה שוב? אז אני אנסה לנמק ואולי אצליח לשכנע אותכם שזה כדאי. ההתפחה השניה נעשית אחרי שהמאפה כבר מעוצב לצורה הסופית שלו ובשלב הזה אנחנו רוצים שהוא יקבל נפח לפני הכניסה לתנור, למה? ברגע שמכניסים את המאפה לתנור החם השכבה העליונה מתקשה ומקבלת קראסט ואם הצורה שבחרנו למאפה היא הדוקה וחזקה הבצק לא יספיק לתפוח במרכז והחלק העליון שהתקשה ימנע ממנו לעלות והמאפה ייצא דחוס. הצלחתי לשכנע קצת? * טריק מדליק – אם לא חם בחוץ ובא לכם שזה יקרה מהר אפשר להתפיח גם בחום הכי מינימלי של התנור 50° ולזרז את ההתפחה. DSC02487 מברישים בביצה, מפזרים עוד קצת מלח גס ומכניסים לתנור שחומם ל170° ל40 דקות. סיימתם! אם אתם מתכננים להביא את זה לאנשהו שיהיה בהצלחה עם ההתאפקות עד האוכל. ממליצה לכם להכין כמה טעימות קטנות חוץ מהעוגה החגיגית כי השף חייב לטעום שהאוכל לא מורעל לא? :) DSC02551 שינויים / שידרוגים וניסויים כבר שיתפתי אותכם שהדרך למתכון הסופי היתה רצופת נסיונות וטעימות (הוי השמנמנות), אז הנה עוד כמה רעיונות לצורות שאפשר לעשות בהן את המאפה האלוהי הזה.

שושנים קלאסיות

שושנים קלאסיות

אופציה ראשונה – שושנים. עושים רולדה מהבצק, חותכים ל7-8 חתיכות ומעמידים בתבנית. קלאסי. אופציה שניה – "תלוש אותי" גירסא שמתאימה לנשנשנים בינינו. חותכים את המלבן עם כל התוספות לרצועות שרוחב שווה, מניחים אותן אחת על השניה ואז חותכים לריבועים. מסובבים את הריבועים ומניחים בתבנית ככה שכשהמאפה ייצא נוכל לתלוש כל פעם רק שכבת בצק אחת בלי להזדקק לסכין. מ מ כ ר.

לחם

לחם "תלוש אותי"

אופציה שלישית – לחתוך לשושנים קטנות ולהניח בתבנית מאפינס, הכי קל.

למי שאין זמן לשטויות

למי שאין זמן לשטויות

אופציה רביעית – שיעור יצירה. זאת איזה צורה שראיתי בפינטרסט וממש התלהבתי אבל היא דורשת הרבה התעסקות ולא בהכרח שווה את זה. קורצים מהבצק עיגולים, ממלאים כל אחד וסוגרים כמו טורטליני שכזה. מניחים בספירלה בתבנית או בצורת פרח. חמוד אבל לא שווה את ההשקעה. 2015 May עוגת שמרים מלוחה3 אם הגעתם עד לכאן מגיע לכם צל"ש – אז אני אאחל לכם חג שמח, המון אוכל טעים ושמחה בלב ♥

מודעות פרסומת

אודות הללושית

אני ענת, בצק ואפייה הן אחת ההנאות הגדולות בחיים שלי. אם הגעתם לבלוג כנראה שאתם בדרך להתמכר לאפייה כמוני
פוסט זה פורסם בקטגוריה בצק שמרים, גבינה, ואוו, חגים, לחם, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

12 תגובות על צמת שמרים מלוחה וממכרת

  1. songi sei הגיב:

    נראה חלומי! מקווה שייצא לי להכין בקרוב.

    אהבתי

  2. אביחוי הגיב:

    אני רק רוצה להגיד שהכנתי ויצא מדהים ! תודה תודה תודה !

    אהבתי

  3. shilhav הגיב:

    מהמם. חייבת לטעום.

    אהבתי

  4. נוז הגיב:

    לא כמות הרוק בפה שלי הכפילה עצמה במהלך 2 הדקות שקראתי את הפוסט

    Liked by 1 person

  5. נטלי הגיב:

    וואו, נראה מושלם!! איזה יופי. חג שמח :)

    אהבתי

  6. hadasa הגיב:

    ואיזה כיף שיש מתכון בלי מיקסר:)))))))))))))))

    אהבתי

  7. hadasa הגיב:

    נראה מדהים!! עשית לי חשק להכין משהו שונה לארוחת חג השנה

    אהבתי

  8. ynot? הגיב:

    אין כמו מאפים,עד כדי כך שלפעמים אני מנסה להתנזר מאהבה זו- מפחממות, אבל אם כבר פחממות -רק של ענת. אופה מקורית ודגולה. חג שמח.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s