לחמניות בשר – הנשנוש המושלם


בצק שמרים

התלבטתי איזה מתכון יהיה הסיפת'ח לבלוג: מתכון קליל? מתכון מפוצץ? בכל אופן, אני צריכה לעמוד בציפיות של כל תומכיי הנלהבים. בערב חזרתי מהעבודה, פתחתי את המקרר ומולי ניצבה קופסת 500 גר' בשר טחון ואז ידעתי – לחמניות בשר איט איז. מתכון שתמיד בא טוב ומורכב ממוצרים בסיסיים, הכיר לי את ההמצאה אופה בחסד שהוא למזלי חבר טוב שלי, תודה עמית.

זמן הכנה ברוטו: שעתיים (כולל תפיחה ואפיה בתנור)
זמן הכנה נטו: שעה

בצק
קילו קמח לבן (חבילה אחת)
כף וחצי שמרים יבשים (או 3 כפות שמרית)
3 כפות סוכר
1 כף מלח שטוחה
4 כפות שמן
3 כוסות מים פושרים (כוס 200 מ"ל – כוס של קפה שחור)
מילוי
500  גר' בשר בקר טחון

1  בצל יבש גדול
4  שיני שום
קופסת רסק עגבניות קטנה (100 גר')
ירקות ותוספות לבחירתכם- פטריות, סלרי, גזר
מלח, פלפל
לפיניש
ביצה, שומשום/קצח

בצק שמרים

נתחיל כמובן בבצק שמרים כדי שהוא יוכל לתפוח בזמן שנכין את המילוי.
למען הגילוי הנאות אני אודה שאת הבצק הכנתי במיקסר אבל גם קערה פשוטה וזוג ידיים נקיות יעשו את העבודה מצויין, מי שאסתניסט יכול להתחיל מכף עץ ורק אחר-כך ללוש בידיים.
סדר העבודה הוא כזה: קמח, שמרים, סוכר, מלח ← שמן ← מים, זה אולי נראה פשוט מדי אבל אלו הם מרכיביו של בצק השמרים וכל שנותר הוא ללוש אותם עד שיהפכו להיות גוף אחד גמיש ואחיד. עכשיו נשאר להרטיב את הידיים במעט שמן זית ולעטוף את הבצק בשכבת שמן דקיקה כדי שלא יתייבש בזמן שהוא תופח, להניח בקערה ולכסות בניילון נצמד, נשאיר לתפוח כ35-40 דקות בטמפ' החדר ככל שיהיה יותר חמים הבצק יתפח מהר יותר.
מי שמרגיש שזה גדול עליו וזקוק להכוונה נוספת יכול למצוא בעמוד הטיפים הסברים ועצות בנוגע לבצק שמרים.

בצק שמריםבזמן שהבצק תופח ניגש למלאכת הכנת המילוי.
נקצוץ את הבצל, שום והירקות שבחרנו לריבועים קטנים ונטגן אותם בשמן זית, חשוב להוסיף את השום רק אחרי הבצל כדי שלא יישרף. אם בחרתם להשתמש בירקות שמפרישים הרבה נוזלים תדאגו לטגן אותם מספיק זמן כיוון שרטיבות בתוך הלחמניה עלולה להרוס את המרקם האוורירי של הבצק.

בצק שמרים
אחרי שהירקות תפסו צבע נוסיף את הבשר, נדאג לפורר אותו עם הכף. אחרי שכל הבשר שינה את צבעו מאדום לחום אפשר להוסיף תבלינים כראות עיניכם ואת קופסת הרסק עגבניות. אני אזכיר שוב שנמשיך לטגן את תערובת המילוי עד שיתאדו כל הנוזלים כדי שללחמניות יהיה קל לתפוח.
כשהמילוי מוכן נוריד את המחבת מהכיריים וניתן למילוי להתקרר קצת לפני שנמלא בו את הבצק, בינתיים נבדוק מה מצב הבצק שלנו.

בצק שמרים
אם הבצק הספיק לתפוח, נוציא אותו מהקערה ונלוש אותו שוב על משטח מקומח. כשהבצק נהיה נוח לעבודה ולא נדבק לידיים נחלק אותו לכדורים קטנים בהתאם לגודל הלחמניות הרצוי, אני חילקתי ל-21 כדורי בצק. נגלגל כל כדור על השיש או על גבי כף היד וניגש לשלב המילוי. עכשיו אתם הולכים להרגיש כמו דודה עיראקית שמכינה קובה רק שהבצק שלכם הוא בצק שמרים.

בצק שמרים

ועכשיו מילוי כל לחמניה מורכב מכמה שלבים:

  • פתיחת כדור הבצק למעין פיתה בגודל כף יד.
  • יצירת שקע בעזרת כף היד ומילוי בכף עד שתי כפות מהבשר.
  • סגירת שולי הבצק על המילוי.
  • הפיכת הכדור וגלגול סופי ללחמניה מושלמת.
  • הנחת הלחמניות על גבי ניר אפיה עם הצד של הפתח כלפי מטה.

אני מבטיחה שעם הזמן היד לומדת לבד את הטכניקה והלחמניות נראות מדהים, גם אם הן נראות לכן קצת מצ'וקמקות אל תדאגו זה הקסם של השמרים, הם נותנים לבצק חיים ומתקנים אותו איפה שאנחנו פישלנו.

בצק שמרים
נותר רק להניח את הלחמניות קרובות זו לזו בתבנית, מומלץ עם נייר אפיה כדי למנוע הידבקות. עוטפים שוב בניילון הנצמד לתפיחה קצרה של רבע שעה ככה ובינתיים מחממים את התנור לטמפרטורה של 180°.
לפני ההכנסה לתנור נברי את הלחמניות בביצה שמהלנו עם טיפה מים, נפזר מעל שומשום או קצח ונכניס לאפיה של חצי שעה.
הלחמניות מוכנות כשהן שחומות גם בחלק העליון וגם אם נרים אחת מהן נראה שהחלק התחתון קיבל טאץ' חום והוא כבר לא חיוור ולבנבן. יאמי איזה כיף, יש לחמניות בשר בבית.
בצק שמרים

הסבר מקוצר למקצוענים:
מכינים בצק שמרים, בזמן שהבצק תופח מכינים את מילוי הבשר בליווי ירקות לבחירתכם (לדאוג שהתאדו כל הנוזלים מהתערובת). נותנים למילוי להתקרר מעט ומכינים בינתיים כדורים חמודים מהבצק.
ממלאים כל כדור בצק בכף או שתיים מהמילוי ומניחים יחסית קרוב אחד לשני בתבנית עם ניר אפייה. נותנים ללחמניות לתפוח עוד רבע שעה בתבנית ולפני ההכנסה לתנור מברישים בביצה ומפזרים שומשום או קצח.
אופים כחצי שעה בחום של 180° עד שגם התחתית משחימה מעט, בתאבון.

אופציות להחלפות ושינויים:
אם אתם צמחוניים או שבא לכם מנה לא בשרית אפשר גם להכין מילוי שמורכב רק מירקות, בצל פטריות וגזר לדוגמא. או אולי אפילו ערבוב של כמה גבינות עם פסטו, הכל הולך.
מי שמעדיף אפשר גם להכין את הלחמניות עם חזה עוף במקום בשר בקר, אתם רק תאלצו לחתוך את העוף לקוביות די קטנות לפני הטיגון ומומלץ להכין רוטב שהוא שילוב של דבש וסויה עם חתיכות פלפלים ואולי אפילו צנובר.

אודות הללושית

אני ענת, בצק ואפייה הן אחת ההנאות הגדולות בחיים שלי. אם הגעתם לבלוג כנראה שאתם בדרך להתמכר לאפייה כמוני
פוסט זה פורסם בקטגוריה בצק שמרים, בשר, לחם, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

64 תגובות על לחמניות בשר – הנשנוש המושלם

  1. איריס הגיב:

    מתכון מעולה תודה רבה…

    אהבתי

  2. נופר הגיב:

    סליחה, אבל זה כל כך חובבני לתת מידה ייחודית של כוסות שזה ממש מעצבן. יש מידה אוניברסלית לכוסות! בגלל השטות הזו סתם בזבזתי חומרים טובים.

    אהבתי

  3. מיכל, אילת הגיב:

    יצא מוששש ממש ליקקו את האצבעות! שאפו על המתכון!!😍אימצתי אותו🤗

    אהבתי

  4. בר הגיב:

    יצא מדהים!!!
    אני רק התחלתי לבשל והמתכון נהדר מדויק לא מסובך תודה רבה!!!
    שאלה – האם הטיפ של יצירת כדור מושלם ללחמניות מתאים גם כאן??
    לצערי כנראה עשיתי אותן טיפה עבות והיה הרבה בצק ומעט בשר..(למרות שגם ככה זה התחסל!) אשמח לדעת לפעם הבאה. תודה!!

    אהבתי

  5. אירה שייר הגיב:

    הכנתי את הלחמניות בדיוק לפי ההוראות שלך. ויצא מושלם כלכך טעים וכול בני הבית היו מרוצים

    אהבתי

  6. שירה הגיב:

    עשיתי חיפוש בגוגל למתכון והגעתי אליך
    עם כל כך הרבה המלצות אני רגועה ומאושרת שמצאתי אותך :) תודה
    הבצק עכשיו בהתפחה..
    אני לא מבינה גדולה בבצקים
    לשתי אותו עד שנהיה אחיד
    (עם 3 כוסות מים חד פעמי)
    הוא לא חלק ויפה כמו אצלך
    ללוש אותו עוד עם עוד מים?
    הצילו :( בא לי להצליח..

    אהבתי

    • שירה הגיב:

      בעשר דקות שעברו הוא תפח המון
      ( סגרתי בקערה עם ניילון נצמד מגבת וסמיכה לחום(
      מקווה שאת מקבלת עדכון בדקות הקרובות
      ממש בא לי שבעלי יגאה בי
      אני כישלון עם בצקים חחח…
      תודה על המתכון ♡
      מחכה לתשובה.
      תודה

      אהבתי

    • הללושית הגיב:

      אם הוא מרגיש דחוס את יכולה ללוש עם עוד קצת מים, הגמישות שלו גם משתפרת אחרי שהוא תופח. בהצלחה :)

      אהבתי

  7. נועם הגיב:

    קודם כל את המתכון הזה הכנתי כבר כמה פעמים והוא מושלם!! אז תןדה ;)
    אם אני רוצה לעשות את הלחמניות מקמח מלא מה המתכון של הבצק ?
    אשמח לעזרה ;)

    אהבתי

    • הללושית הגיב:

      הי נועם, אני גם מתה על המתכון הזה…
      ההמלצה שלי אם רוצים בצק מקמח מלא היא שכדאי להתחיל מ1/2 קמח מלא ו1/2 לבן ואז בהדרגה בפעמים הבאות להעלות את היחסים לטובת המלא כמה שניתן ( בצק רק מקמח מלא הוא מאוד כבד ודחוס). חוץ מזה המתכון זהה אבל אולי יהיה צורך ביותר מים
      בהצלחה :)

      אהבתי

  8. אורן הגיב:

    הכנתי יצא מדהים, תודה!

    אהבתי

  9. sandra הגיב:

    יצא ממש טעים!! מתכון מעולה !!תודה :)

    אהבתי

  10. תישמעי, היגעתי לבלוג שלך במיקרה…ולמתכון הזה (אני מאילה שמחפשת מתכונים לפי תמונות ולפי מה שיש לי בבית…) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152030140244338&set=a.10150328410569338.418774.663324337&type=1 את אדירה

    אהבתי

    • איריס הגיב:

      שלום,
      האם אפשר להקפיא לפני האפיה ?
      אם לא , אז האם אפשר להקפיא לאחר האפיה?

      אהבתי

      • הללושית הגיב:

        בטח, אפשר להקפיא לפני או אחרי אפייה.
        הכי טוב לפני אפייה, להכין בצק, מילוי, ליצור צורה ואז להקפיא. להפשיר במקרר, להתפיח ולאפות.
        אחרי אפייה גם אפשרי ואז לחמם בתנור עד שחם בפנים

        אהבתי

  11. עליזה. הגיב:

    היי ללושית,
    הלחמנית יצאו טעימות מאד ויפייפיות ונחטפו בדקות, הייתי ממש גאה בעצמי !!!!
    אני חייבת לציין שנחשפתי לבלוג שלך רק אתמול, והנסיון הראשון הצליח בגדול!!!
    המון תודה,
    עליזה.

    אהבתי

  12. עליזה. הגיב:

    היי,
    אני עומדת להכין היום את הלחמניות הנהדרות האלה. האם הן נשמרות טוב גם למחרת? אני בעצם צריכה את הלחמניות לפיקניק שאנו עורכים מחר ולא יהיה לי מספיק זמן לכל התהליך בבוקר. מבקשת עצתך . האם אוכל להכין אותן היום בערב, להשאיר במקרר ולאפות מחר בבוקר?
    אודה על תשובתך המהירה.

    אהבתי

    • הללושית הגיב:

      הי עליזה,
      הדרך הכי טובה וטריה תהיה להכין עכשיו את הלחמניות בלי שלב ההתפחה האחרון כשהבשר כבר בפנים, להכניס אותן למקפיא, בלילה להעביר מהמקפיא למקרר ומחר בבוקר להוציא אותן מהמקרר שעה לפני האפיה ולאפות. אם לא תקפיאי ותשמרי אותן ישירות מההכנה במקרר הן עלולות לתפוח יותר מדי במהלך הלילה (שמרים עובדים בקור פשוט יותר לאט). אם את מעדיפה את יכולה גם לאפות אותן לגמרי היום ולהקפיא ומחר בבוקר רק לעשות להן חימום בתנור.
      מקווה שעזרתי – תהנו בפיקניק

      אהבתי

  13. taltula הגיב:

    הכנתי את הלחמניות – יצא מדהים !!!!! תודה על מתכון מנצח !

    אהבתי

  14. nina lu הגיב:

    היי ללושית
    האם באפייה התנור הוא על טורבו או רגיל?

    תודה רבה וחג שמח :-)))

    אהבתי

  15. לימור הגיב:

    הכנתי אותן היום לכבוד שבת זה יצא פשוט סוף הדרך ממש תודה לך !!!!

    אהבתי

  16. נינה הגיב:

    איזה מתכון מעולההההה!!!! שאלה: יש מצב לקבל מימך מתכון מדוייק למילוי עם קוביות עוף….? תודה רבה רבה!!

    אהבתי

  17. טליה הגיב:

    הכנתי את הלחמניות האלו סתם ככה ארוחת ערב לילדים. והלוואי שהייתי יכולה להראות לכם כמה הם נהנו!!! מ-ע-ו-ל-ה!!! תודה רבה!

    אהבתי

  18. נעמי הגיב:

    תודה

    אהבתי

  19. אייל הגיב:

    אדיר!
    גם הסבר מעולה וגם מתכון מעולה!

    אהבתי

  20. hedva הגיב:

    האם הקמח בו את משתמשת הוא קמח ללחם או קמח רגיל?

    אהבתי

    • הללושית הגיב:

      הקמח שאני משתמשת בו הוא קמח רגיל, אם רוצים להשתמש בקמח מלא צריך להשתמש ביחס של 1/3 מלא, 2/3 רגיל ולקחת בחשבון שהלחמניות יהיו פחות רכות ואווריריות…

      אהבתי

  21. נופר הגיב:

    אפשר להכין את הלחם מקמח מלא?

    אהבתי

  22. תומר הגיב:

    הבצק הזה מושלם
    הכנתי איתון מאפה תפוחים , פטריות וכמובן עם הבצר !!!
    כולם יצאו מעולים
    (מה שכן הוספתי 2 כפות שמרים )

    אהבתי

  23. שיר הגיב:

    המתכון נשמע ונראה מבטיח. האם ניתן להקפיא את הלחמניות לעיתות מצוקה..? האם הן תשרודנה בגבורה הפשרה וחימום?

    אהבתי

    • הללושית הגיב:

      אין בעיה להקפיא את הלחמניות אבל כדאי לעשות את זה לפני האפייה שלהן. הצורה הכי טובה בעיני היא להכין את הלחמניות, למלא בבשר ואז להקפיא בתבנית. כשרוצים לחמם עדיף להעביר בלילה שלפני מהמקפיא למקרר ואז בבוקר לתת ללחמניות עוד איזה שעה, להבריש בביצה ולאפות רגיל.

      אהבתי

  24. נועם הגיב:

    רציתי להכין משהו עם שמרים. בגב השמרית היה מתכון ללחמניות שוקולד. לא שילוב משהו… לחם ושוקולד? פויה. אז נדלקתי על הרעיון של הלחמניות וחיפשתי באינטרנט מתכון מעניין, מצאתי אותך והלכתי על זה!
    זה באמת מתכון גאוני, יצא ממש טעים ופשוט להכנה. אני תמיד מחפשת מתכונים משביעים ופשוטים וזה קולע למטרה!!! זהו הלחמניות בשר הופכות לדרך קבע בימי שישי! תודה רבה!!

    אהבתי

  25. דנה הגיב:

    הכנתי הרגע את הלחמניות בשר- הן אדירות!
    בחיים לא שמעתי על המצאה גאונית שכזו.
    ד"א- יש לך אחלה בלוג!
    תודה רבה על אחלה מתכון:)

    אהבתי

  26. יזהר הגיב:

    mmmmmmmmmmmmmm

    בתור אחד שהיה שם מההתחלה (מהפעם הראשונה וצעק עליך רוב הזמן תהיי אמיצה ותדחפי את הבשר פנימה) אני חייב להגיד שאת משתדרגת כל פעם ומי כמוני יודע שזה הכי טעים בעולם. חוצמזה רציתי להגיד שאת עושה בלוג אדיר ומרעיב ואני אוהב אותך המון (מה עם שוקלד ובננה לקינוח)
    ולכל המתלבטים אם להכין או לא, תפסיקו להתלבט קצת אומץ ותדחפו את הבשר פנימה בלי פחד

    אהבתי

  27. מורן הגיב:

    היי ענת,
    הלחמניות נראות כל כך טובות והתמונות פשוט עושות חשק להכין אותן.
    ישר שראיתי את זה, נזכרתי במנה של אלקנא מה"מאסטר שף", אבל הפעם המנות אישיות ויותר נעימות לאכילה…
    אני בטוח מנסה. ומבטיחה לשתף איך יצא…

    אהבתי

  28. יואב טולדנו הגיב:

    מאוד דומה למתכון הלחם הממולא של אלקנה מהתוכנית מאסטר שף .
    אהבתי את זה שהבצק נאפה על ידינו וכל לחמניה היא קטנה ואישית..
    ממליץ להוסיף בערך 20 ג' של שומן כבש לתערובת הבשר על מנת לקבל טעם בשרי עשיר יותר שבא טוב עם הפטריות

    אהבתי

  29. רועי כהן הגיב:

    ענת היקרה

    זכיתי לטעום את לחמניות הבשר הנפלאות שלך.
    למען האמת ובכול הכנות אני יכול לחלק עכשיו את החיים שלי ללפני ואחרי
    עד כה לא ידעתי כמה נפלאים החיים ולאיזה רמות חדשות ועצומות של טעמים אפשר לחוות

    תודה לך אין כמוך

    אהבתי

  30. עידו הגיב:

    איזה יופי…קודם כל זה נראה מצוין (הלחמניות) וללא כל ספק הבלוג המושקע ביותר שראיתי עד עכשיו – התמונות מדהימות ואפשר להרגיש את האהבה שלך לאפייה בכל מילה.
    מחכה למתכון הבא שלך…

    אהבתי

  31. נועה אורן הגיב:

    אחח…. זה מזכיר לי את אותו ערב יום שישי סגרירי וקר שהוזמנו לאחת מאותן א. ערב סטודנטיאליות , אולם, רק כשהגענו הבנו שהאוכל שהוגש לשולחן היה למעשה מוקפץ עצוב עם סלט אומלל. למזלנו אנחנו ניצלנו כי באמתחתנו נחו להן כמה לחמניות בשר טעימות ועסיסיות…..:-)

    אהבתי

  32. מענית הגיב:

    רועי, אתה ממש סידרת לעצמך ג'וב מעולה להיות הטועם…. גם אני מוכנה להיות הסו-שף ולטעום.
    נראה טעים ומגרה….

    אהבתי

  33. רועי הגיב:

    אלה הלחמניות הכי טובות בעולם! טעמתי אותן (אפילו את אלה שבתמונות :) ) ואני ממליץ בחום, לא צריך יותר מזה כלום…

    אהבתי

  34. זמירה הגיב:

    הולכת לנסות בשישי..
    איזה כמויות את ממליצה ל 15 איש?

    אהבתי

    • ענת שילה הגיב:

      אני חושבת שלחמניה אחת לאדם זה מספיק אז הכמויות שפרסמתי הן טובות, אם את רוצה להיות בטוחה שהבשר יספיק אולי עדיף להגדיל את כמות הבשר ל-750 גר' וככה כל לחמניה תהיה עסיסית.

      אהבתי

  35. דורה הגיב:

    זה נראה כל כך טעים, התמונות מעולות
    ונראה לי שזה הרבה יותר ידידותי מלהכין קובות
    ונשארתי עם שאלה- אילו תבלינים את מוסיפה לבשר?

    אהבתי

    • ענת שילה הגיב:

      אני הפעם הוספתי רק פפריקה מלח ופלפל,
      אבל אפשר גם עם בהרט או כמון אם בא לך…

      אהבתי

      • אורי הגיב:

        היי ענת, זה נראה מעדן!
        כמה שאלות,
        כמה בערך פפריקה לשים?
        והירקות – תוכלי לתת לי מידה כמה פחות או יותר? תודה!!!מחכה להכין

        אהבתי

  36. RG-I הגיב:

    This is what I wrote to your mom when she told me about your blog. She thought you may like it so I'mm copying it here:
    I'm mefargening (how does one do it formally? No idea how to behave on blogs – M's is top secret and I'm not allowed to look at it – whatever I'm allowed to read there she cuts and pastes into a separate file for me).
    Aside from that tell her that if she manages to bake real French baguettes (90% air and 10% crust) I'll buy any quantity from her as soon as they come out of the oven and so will my father! Other than that I hate kneading of any kind – from dough up to clay – and prefer electronic machines to do the job for me. But yes, I love bread in any form – with lots of butter and garlic….or with lots of nothing if it's really fresh. I'm totally sympathetic with that.
    Wish her luck!
    I hope that the English won't cause it to appear scrambled.

    אהבתי

  37. דפנה הגיב:

    אומנם טרם הספיקותי לנסות ולהכין כאלו בעצמי (גם כי אני עצלנית גדולה בכול הקשור לאפייה, ועל אחת כמה וכמה בצק שמרים) לכול אוהבי האפייה- ממליצה בחום לנסות שכן מדובר באחת המנות הטעימות!!!

    אהבתי

כתיבת תגובה